Meet the Lopers – Koen Aben

Vkoen abenroeger zei ik altijd, ‘ik fiets liever 50km dan dat ik 1km hardloop’. Tegenwoordig loop ik per week 50km en fiets ik er hooguit 1! Het kan verkeren…

Hardlopen kwam op mijn pad toen ik vanwege rugklachten niet meer kon volleyballen en nadat ik tijdens een avondje ATB-en met de fiets over de kop in het kanaal belandde. Dit mocht niet meer gebeuren! Ik besloot een schema te downloaden, kocht een paar schoenen en startte mijn hardloop carrière.

Ik kreeg er plezier in, bouwde op van 5 naar 10km en sloot me aan bij een loopgroepje

De sportman in me zei dat ik mijn grenzen moest verleggen. Afstanden en tijden verbeteren. Meedoen èn winnen!! Inmiddels ben ik 5 marathons en 5 Socialrun’s verder en is de honger nog niet gestild.

Afgelopen najaar leerde ik de andere kant van het hardlopen kennen. Ik kwam thuis te zitten met de, nog steeds moeilijk te verdragen, diagnose ‘burn-out’.

Mijn hoofd gooide letterlijk de rem erop

De emmer zat vol en had gedachten nooit meer in mijn werk terug te kunnen keren. Ik moest afstand nemen. Hoe kon dit mij, als doorgewinterde ‘GGz-man’ overkomen? Mijn vermoeden is, omdat ik ook maar een mens ben…, maar dat terzijde. Behalve afstand en steun uit mijn omgeving heb ik gelopen, veel gelopen, hardgelopen. Gewoon lekker bezig zijn. Vaak alleen in de natuur. Het gaf rust in mijn hoofd, ruimte, vrijheid. Dat wat ik de laatste tijd in mijn werk zo miste.

Halverwege dit proces passeerde de vraag om mee te gaan lopen in Zuid Limburg

Dit kon ik niet ‘laten lopen’. In mij riep het stemmetje van de sportman om ‘de hele’ te lopen, verstandigerwijs heb ik hier vanaf gezien en besloten voor de helft te gaan. Hoewel de spirit er zal zijn om de klinkers uit de grond te lopen en weer een ‘mooie tijd neer te zetten’ ga ik de andere kant proberen te verdragen: #meedoen is winnen!


Koen Aben

Bekijk alle lopers

  1. Geef ons kleur!

    Psychische klachten zijn nooit zwart-wit. Help ons kleur te geven aan het gesprek over psychisch lijden door onze missie #meedoeniswinnen te ondersteunen. Wij lopen er op 17 maart met 17 lopers de Heuvelland Marathon voor!
    €345 gedoneerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *