Meet the Lopers – Richard Voorter

two oceans ultraloopHet is alweer ruim een half jaar geleden toen het idee ontstond om met een klein groepje van 4 lopers in te schrijven voor de Two Oceans ultra marathon in Kaapstad. Deze marathon staat bij mij al lang bovenaan het verlanglijstje. Niet vanwege de afstand en niet voor een ultieme tijd. Nee, voor een hopelijk mooie ervaring in een bijzondere omgeving. Eén klein detail, het zijn een luttele 56 kilometers van het startschot tot de finishvlag waarbij vanaf kilometer 28 enige heuvels in het parcours opduiken. Hoe bereid je je daarop voor?

Het duurt niet lang of we zien de Heuvelland marathon voorbij komen

Een natuur marathon door het Limburgse heuvelland, niet ver bij ons vandaan. Terloops zeggen we tegen elkaar dat dit misschien wel een ideale loop is in onze voorbereiding. Concreet worden we niet, tot…
Nicole is één van de dames uit ons groepje van vier en al meerdere jaren actief deelneemster aan de Socialrun. Ergens op een dinsdagochtend in december spreekt ze Frank en ontstaat het idee om ons uit te nodigen namens stichting Socialrun deel te nemen aan de Heuvelland marathon. Slechts enkele uren later ontvangen we bericht dat we ingeschreven staan.

De keuze is gemaakt

Tot dat moment ben ik beperkt bekend met de stichting en zijn doelstelling, laat staan dat ik iemand ken van het gezelschap lopers. Inmiddels zijn we vele leuke en soms serieuze appjes verder. Appjes die met bijna 300 afbeeldingen en video’s zijn geïllustreerd. Er staat zelfs een heuse website en ja, een heel klein beetje begin ik de doelstelling van de stichting te begrijpen.

Psychische klachten zijn nooit zwart-wit

Kleur geven aan het gesprek over psychisch lijden. Een beetje begrijpen… het zal vast niet de juiste woordkeuze zijn. Ik heb niet actief aan de appgroep deelgenomen en vooral alle leuke en soms serieuze appjes gelezen. Een beetje begrijpen… misschien ontdek ik wel vooral in deze groep hoe weinig ik echt weet over psychische kwetsbaarheden en hoe dit het leven van velen beïnvloed.

Daarnaast zie ik in deze appgroep ook iets wat ik al lang weet.

Lopen brengt mensen bij elkaar, daar zijn we allemaal gelijk en tegelijk allemaal vrij en uniek

Het maakt niet uit waar je op de sociale ladder staat, hoeveel je verdient, welke kwetsbaarheid je hebt, je bent een loper. Je waardeert elkaar en elkaars inzet, los van afstand en tijd, enkel vanwege ieders eigen persoonlijke overwinning. Daarom is meedoen winnen. Want al onze lopers-verhalen kennen misschien wel een overeenkomst: na iedere tegenslag krabbelen we uiteindelijk weer op en trekken onze loopschoenen uiteindelijk weer aan.

Ik kijk er dan ook naar uit om met deze bijzondere groep mensen het avontuur van de Heuvelland marathon aan te gaan en een steentje bij te dragen aan het kleur geven aan het gesprek over psychisch lijden.


Richard Voorter (loopt samen met Nicole, Pjotr en Bianca op 20 april de Two Oceans ultra marathon in Kaapstad)

Bekijk alle lopers

  1. Geef ons kleur!

    Psychische klachten zijn nooit zwart-wit. Help ons kleur te geven aan het gesprek over psychisch lijden door onze missie #meedoeniswinnen te ondersteunen. Wij lopen er op 17 maart met 17 lopers de Heuvelland Marathon voor!
    €345 gedoneerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *